Paj Huam muaj tshuaj Paj lug muaj txuj | ![]() Vaj Nruas |
Kaj seej luab, txog rau ib tsoom zeej, seej sim huab hwm seev nraug txawg, tau xauv xeeb tshwm sim los muaj lub roj ntsha tsheej los ua zeej keeb, Nws yog tiam nyeej keeb, tshab txhais yog peb haiv Hmoob nyob rau tuam yim meem luaj, tau tawg tsij ri si keev mus nyob rau txhua txhua thaj tuam meem nrim thoob plaws rau cej lum qab kha no lawm, Hnub no yog ib hnub sij kaj cib pem faj ceeb, zoo cib pem faj ntug, Kuv yuav muab teej teg txuj ci keeb ko qauv quag ntawm kev lom zem paj huam, khawv txhiaj, thiab cov nceeg lus ua tsaug nco luag tus txiaj ntsig thiab kev hais lus paub tab, coj los rheeb feeb teeg ua txuj txeeg ua ci nthuav cib lig seev ua zaj lus lom zem thiab zaj lus ua tsaug nco luag tus txiaj, tus ntsig uas luag tau pab yus leg dej num tiav log rau yus yam meej ntseg, thiab tej kev nthuav txuj rag ci raws kev lom zem thiab lus tseem ceeb ntawm nco luag tus txiaj ntsig, yog li no yus thiaj yuav tsum tau seev tej zaj lus kom zoo nkauj raws li kev lom zem raws lub caij nyoog los yog lus tseem ceeb raws liaj lwg thiab rhwv mwg nkawv tus lw uas nkawv tau teeb cia rau noob neej seev ua zaj, ua lus los yog ua tsaug, Hnub no kuv thiaj tau muab cej luam ntuav tawm los pub rau peb ib tsoom zeej huab hwm seev nraug txawg tau kawm. Vim peb Hmoob tau plam kuj cuab luaj pua los tau ntau tiam xyoo lawm, peb tej txuj ci tau poob, ploj tag lawm zuj zus, Es peb txoj kev teeg txuj txeeg ci thiaj nthuav txeej loj hlob tsis tau muaj mus puv rau peb haiv Hmoob txhua txhua yim neej. Uas peb Hmoob tseem txawj tsis tau ntxaws tus txuj ci los ntawm liaj lwg thiab rhwv mwg nkawv tus qauv uas nkawv tau teem teeb ua qauv seev suab ua zaj lus tseg rau zeej keeb coj los teeg ua txuj txeeg ua ci pab noob neej nyob rau txhua txhua ntaj tuam meem nrim, Uas peb Hmoob tau tawg mus nyob thoob plaws, vim li no kuv thiaj li muab txeeg nthuav qhia rau peb Hmoob kom paub txog ntawm txoj kev seev txuj rag ci raws tus lw keeb ko qauv quag. Uas yog liaj lwg thiab rhwv mwg nkawv tau muab keeb tseg ua zaj lus zoo cia rau me nyuam Hmoob tau siv los ua kev nthuav txuj ci lom zem thiab pab lwm leej lwm tus, nyob rau hauv tuam meem luaj pua. Yog li no kuv thiaj li tau muab cej luam sau tso rau hauv nov thiab muab teeg ua txuj txeeg ua ci coj los nthuav chab chaws, Cib lig tshab txhais los teem teeb ua keeb ko qauv quag txuj ci cob qhia rau peb ib tsoom zeej huab hwm txhua tus tau kawm, thiab paub txog txoj kev rag txuj ci raws yam zoo thiab meej raws li peb Hmoob kev hais lus kom meej. Yog hais tias koj ho tau kawm tus txuj ci huab txawj kev seev txuj rag ci los yog kev ua tsaug no lawm los haj yam zoo, yog koj ho tseem tsis tau paub txog tus txuj ci huab txawj kev rag txuj ci thiab sau txuj ci los yog kev ua tsaug no los, ho thov kom koj qhib koj lub siab dawb paug los kawm kom koj xeev ras txog tus txuj ci huab txawj kev lom zem los yog kev ua tsaug no. Es koj ho sawv los coj koj lub hom phiaj lawm yav tom ntej no, los yog koj lub yim neej mus rau lub neej pem suab yav tom ntej no, kom koj ho muaj lub neej kaj siab lug. Txuas ntxiv ntawm no mus ces kuv yuav muab tus txuj ci keeb ko qauv quag, rag txuj ci kev lom zem los yog kev ua tsaug, kev cob meej, kev lus sam txheej, coj los rheeb feeb nthuav tawm los qhia rau ib tsoom zeej huab hwm seev nraug txawg txhua leej txhua tus kawm kom paub, thiab to taub txog txoj kev teeg txuj txeeg ci txog fab kev lom zem, kev qhuab ntuas, kev hais lus, kev ua tsaug raws li txiaj keeb qauv cim ntawm liaj lwg thiab rhwv mwg nkawv tau rheeb feeb txog kev kho siab, kev mob siab, kev chim siab, kev khaws txuj ci, kev sau txuj ci, kev nco luag tus txiaj tus ntsig, coj los nthuav qhia pub rau peb ib tsoom zeej seej sim seev nraug txawg kawm, kom ho paub seev kev lom zem, kev seev suab, kev teeg txuj ci, kev seev nceeg lus ua tsaug, uas yuav nco luag tus txiaj ntsig kom to taub meej tseeb es thiaj, hais rau peb ib tsoom zeej huab hwm seev nraug txawg txhua txhua leej yuav tau kawm, coj mus pab nej lub neej lawm yav tom ntej thiab nej lub luag dej num lawm yav tom ntej no thiab coj mus siv thaum nej muaj kev txom nyem siab ntsws los yog kev tau nres lub luag dej num uas yuav tau los coj ib teg dej num tseem ceeb nyob rau ib lub sij hawm twg, es thiaj qhia rau nej txhua tus tseem yuav sawv los coj nej lub neej lawm yav tom ntej no, vim koj suav hnub suav hmo txav ze zuj zus mus rau yav neej uas koj yuav tau ntsib kev nyuab siab mob plawv, kev txaj muag, kev raug luag thuam, raug luag hais koj tus kheej lawm nag, yog li no koj tus kheej thiaj tsis txhob ua siab deb, ib tsam koj ho tau kev tsaus ntuj thiab ho nyuab koj siab xwb os nawb. ua tsaug rau koj tus uas tau nyeem thiab paub txog, txhua yam nyob rau hauv nov nws muaj copyright txwv tsis txhob ua phem rau tej txuj ci thiab yuav tau yoog raws txoj kev cai lij choj, kev sau txuj ci thiab mog, Text copyright © by Dee Vang in jun 04 / 2011. All rights reserved by Hmoob ntuj tshiab kev sau txuj ci. Please call or writing to Hmoob ntuj tshiab kev sau txuj ci. for permission of any reproduction. Att: Hmoob ntuj tshiab- kev sau txuj ci, 1167 Thorndale St Green Bay, WI 54304 [b]HMOOBNTUJTSHIAB PAJ HUAM COLLECTION ![]() Tsab ntawv nrhiav hlub Ab ntuj yuas-----------------hmoob tej me ntxhais koj ncaim pais--------------------tau ntev lub xyoo tsis hnov moo-------------------ntshe koj hnov qab ua luag nyab-----------------------muaj tub muaj ki luag ntxhawv ntxhi--------------koj tej nqaws tiab tsis kho siab-----------------------li kuv lawm paub yim caum plaub--------------------los txog tav nov yeej tsis hnov-----------------------koj ib tsab moo puas nyob zoo---------------------lawm os tus hlub tej lus qhub-------------------------yav tas dhau los niaj hnub tos---------------------seb puas rov ntsib ho tau pib--------------------------tham kev sib nco tsheej tag hmo---------------ntshe tham tsis dhuav kev npau suav----------------------los tham tsis tag lus tso dag---------------------------los yeej ib yam txoj kev tham------------------yeej tsis pov khawv ntuj yuas lawv----------------------tus me kuv hlub txiv leej tub---------------------yeej nco koj ntsoov tsis tau hloov--------------------------lub me siab li quaj dhawv dhi-------------------txog koj xwb tiag ib me pliag----------------------koj ncaim mus deb ib rooj teb-------------------------rau ib ntxeev ntuj lub siab yuj-------------------------vim yog nco koj mov tsis noj-----------------------los tsis nco tshaib seev me naib----------------------tus neeg zoo xwb koj kuv wb-------------------------puas xav ib yam ho tsis tham-------------------------xa xov nug moo kev nyob zoo---------------------------li yav tas los peb lub zos---------------------roob phu coos voos me paj ntoos---------------------nyob tawg ntsa iab kab noog diab----------------------sib tw ntxais paj rooj xyuam yaj---------------------wb chaw sib tos qub zej zos---------------------twb ciaj hav ntxhov koj tsis rov-----------------------ntshe tsis ntsib koj hos wb txoj-------------------------me kev sib hlub tham tag hnub------------------thiab nyob tag hmo yeej tseem nco----------------------tej lus koj qhub yav thaum ub-----------------nyob ntawm nej tsev kuv dua kev---------------------koj suab luag ntxhi ntuj tsau hli---------------------sawv ntawm ib sab tuav koj npab--------------------thiab hnia koj plhu koj mam hu--------------------------tias koj tuaj los cov lus ntos-------------------tseem nco ntsoov cia zais tsis qhia----------------------rau leej twg paub niaj hnub saub--------------------txog koj xwb tiag koj xub ntiag--------------------tseem dai kuv siab mus ib txhiab-------------------tsis muaj hnub ploj kev nco koj---------------------nyob txhua lub caij niaj hnub laij-------------------tuaj nrhiav koj xwb koj lub hlwb------------------puas tseem muaj kuv wb chaw thuj------------------------twb ciaj hav roj hais txog koj---------------------puas nco koj thiab me nplooj siab------------------ncaim mus ua nyab rau ib sab--------------------------los ib ntxeev ntuj lub siab yuj---------------------nrog huab nrog cua txoj kev tshua------------------mus txog hnub tuag lub kua muag------------------ntws cuag nag poob me nkauj hmoob-------------------tus me neeg zoo yog tuag loo----------------------mus yeeb yaj kiab thiaj zoo siab----------------------os me leej muam lus cuam tshuam--------------thov tsis txhob chim vim koj dim-----------------------mus ua luag nyab kuv thiaj npab-----------------nyob lwj siab ntsuav li noog puav-------------------------ua neej dai taw tsis muaj chaw-----------------------li no lawm tiag lub xub ntiag-----------------------thiaj pw txias to seev tag hmo-----------------------rau tej npoo txaj lub ntuj kaj-------------------------los tsis xav sawv ntuj yuas lawv-------------------tus me ntxim hlub kua muag ntub--------------------tej me hauv ncoo tsis muaj hmoo---------------------thiaj tsis tau koj yog tuag ploj--------------------puas yuav sib ntsib nywj vag ib---------------------nyob rau nruab dab tuav koj npab------------------ntxais paj zaub quag rov tau puag--------------------nyob kuv xub ntiag paj zaub qiag--------------------li kab npauj npaim ya nrog nraim-------------------nyob mus ywj siab mus thawj thiab--------------------xeeb rov los dua tsis txhob tshua-----------------lawm os tus hlub./. ( xaus li no ) |
![]() Ntxhais muaj koob sob me no-------------------------ces yog paj huam hais cuam tshuam-----------me ntxhais nkauj xwb tus muaj hlwb--------------------nyob mus nto npe vim koj ne--------------------------tsis yog vim kuv yam noog luv------------------------ya mus tsis los cia kuv tos--------------------nyob hnub dhau hmo zoo li no-----------------------------kuv yuav ua cas koj tsis ras-------------------------los nrog kuv hais kuv thiaj rais--------------------nrhiav dua tus hlub yuav muab qhub------------------wb txoj kev hlub puag thaum ub---------------------wb tseem me los vim koj nros--------------------ntshe kuv tsis phim thiab tsis ntxim----------------------koj lub me siab niam txiv ntiab------------------kom koj yuav txiv koj thiaj chiv------------------------saib kuv li tsiaj hmoob rho nyiaj----------------yuav pib dav hlaus muab cob rau----------------------koj txhais me tes cheem kom nres------------------koj yeej tsis hnov koj thiaj phov--------------------txoj kev mob siab ntuj tsaus nciab-----------------------teb tsaus li nti kuv quaj ntxhi----------------------koj tsis tig ntsia txoj me sia-------------------------twb yuav nrog tu tsa suab hu---------------------------koj twb tsis teb koj lub tsheb------------------khiav yeev ploj ntais tsis paub pais---------------------------ua tus dab tsi pos muag nti-----------------------tsa lub suab quaj txawm noj tshuaj---------------tsis muaj neeg hlub quaj tag hnub--------------------thiab seev tag hmo koj tsis nco---------------------thiaj hloov dua siab tham dua tshiab------------------los pauv koj chaw kom txhob ntshaw-------------------tus me duab ci thiaj lam ntxhi------------------nrog luag txuas lus kuv thiaj mus---------------------ua siab tham nws kawg kev tws-----------------thiaj mloog nws hais ua siab txais---------------------thiab yuav nws los thiaj tsis tos-------------------------koj kiag li lawm koj niam tsawm--------------------tias kuv tsis zoo neeg muaj hmoo------------------cia yuav tub nom lawv thiaj kom-------------------koj lam mus yuav yam tus puav---------------------nyob mus dai tsua koj tsis tshua---------------------thiab tsis nco txog tej lus cog---------------------------yav tas dhau los txawm kuv tos----------------------koj tsis rov qab kev yuav nyab---------------thiaj caum cuag lawm koj khiav tawm---------------thiab ncaim kuv pais tsis xav hais-----------------------vim nco koj heev niaj hnub seev--------------------nco txog koj xwb ntshe yog wb------------------txoj hmoov tsis txog los vim yog------------------------koj tsis xav yuav koj thiaj rhuav--------------------wb txoj hauv kab mus ua nyab---------------------nrog luag tub nyob thiaj li mob--------------------------kuv lub me siab lub ntuj tshiab------------------twb dhau lawm tag tej qab nrag------------------------nroj twb pib tuaj niaj hnub quaj-----------------------koj twb tsis los cia kuv tos-------------------yam nkawm noog liaj ya rwg ntxiaj--------------------twb tsis muaj khub tus me hlub-----------------------kuv twb tsis muaj txawm yuav quaj--------------nyob pos muag niab thiab mob siab-----------------tsis muaj neeg tshua koj lawm dua---------------------cia kuv ua ntsuag lub kua muag------------------------tsis muaj tus so quaj tag hmo---------------------tsis muaj neeg pab noj tsis qab-------------------------thiab pw tsis sov txawm yuav thov-------------------lub ntuj lub teb tej lus ntxheb-----------------------tsuas ntsiag to li qi muag nti-----------------------ib cev caws yaum xav txog thaum--------------------koj tias hlub hlu tej lus qhub------------------------koj yeej hais dag yam kob nag------------------------los mus ib vuag dag kuv tuag--------------------tuaj mus ziab tshav lwj xyaw av------------------------koj yeej tsis nco yog li no-----------------------kuv thiaj muab qhub hmoob tej tub---------------------yeej hais tiag tiag zoo nkauj ntxiag---------------lam dag ntxias hlub txiv leej tub----------------------twb tsis zoo nraug txawm hmoov raug-----------------los koj yeej tso lam tias nco-----------------------dag kuv puas yog kuv xav txog-----------------chim siab tshaj plaws tus ntxim ncaws-----------thiab neeg ntxim ntxub lub siab dub----------------------cev lam zoo nkauj ua poj nrauj--------------------koj mam paub meej nws tus kheej----------------------koj twb tsis paub lam tuaj haub------------------------koj cia li caum yog mab daum---------------------los yog mev dub lam tias hlub------------------------koj cia li ntseeg xyov yog neeg---------------------los nws yog dab koj lam npab-----------------khiav ncaim kuv mus hmoob leej nus----------------------yeej tsis tu siab thiaj nrhiav tshiab--------------rov hloov dua tswv mam li twv-----------------------rau neej pem suab tej lus qhuab-----------------------hais ua dab neeg piav kom deeg--------------------rau neeg ntiaj teb yog siab deb---------------------ces yeej paub xwb kev mob hlwb----------------koj mam khaws puag txoj kev ntsuag---------------------koj mam li pom neej cov nyom----------------kua muag mam poob me nkauj hmoob-----------------tus neeg siab ntau thov txhob npau--------------thiab tsis txhob chim yeeb yog vim-----------------------koj lub siab dub thiaj lam qhub---------------------nrog huab cua ya kom nrov ncha------------------rau neeg nrog hnov kom txhob kov------------------------yam zoo li wb txhob mob hlwb-------------------zoo li neeg vwm. ( xaus li no ) ![]() yog neb tau nyeem thiab tau saib es yog nyiam thiab no kuv mam rov sau dua pub rau neb tau kawm thiab nyeem ua si os cov phooj ywg Hmoob zoo aw |
Last edited by Hmong ntuj tshiab on 31st March 2013, 3:53 pm; edited 28 times in total (Reason for editing : kho kom zoo nyeem xwb)